یک صفحه از متن پایان نامه فقط برای نمونه :
امّا قوّهاى که جنبه مخدومى دارد، دو قسم است: یکى در غذا تغییر مىدهد و دو نوع قوّه دیگر تحت پوشش آن است که اوّلى غذا دهنده نامیده مىشود و فایده آن تغذیه شخص در طول عمر مىباشد که غذا را تحلیل مىبرد تا جانشین شود آنچه را که به تحلیل مىرود. و دوّمى قوّه نامیده مىشود و فایده آن این است که حجم بدن را تا سر حدّ کمال تا اندازه طبیعى رشد مىدهد.
قسم دوّم از قوّه مخدومه براى بقاى نوع در غذا تصرّف مىکند و تحت پوشش خود دو نوع قوّه دارد: اوّل قوهاى که مولّده نامیده مىشود و آن را در امر تناسل و زاد و ولد تصرّف مىکند تا از در آمیخته بدن جوهر منى را جدا کند. دوّم قوّاى که مصوّره نامیده مىشود و آن قوّهاى است که پس از قرار گرفتن منى در رحم آن را شکل مىدهد و ویژگیهاى وراثتى را که منى حامل آن است ظاهر مىسازد. امّا قوّهاى که خادم صرف است قوّه طبیعى است که در خدمت قوّه غذا دهنده است و به چهار قسم تقسیم مىشود.
1- قوّه جاذبه براى این آفریده شده است که چیزهاى نافع را به جاى خودش جذب کند و آن در معده و کبد و مرى و رحم و دیگر اعضا وجود دارد.
2- قوّه ماسکه: براى حفظ منافع کلیّه بدن آفریده شده است و تنها قوّه تدبیر و تغییر در آن مؤثّرند.
3- قوّه هاضمه: قوّهاى است که هر چه را قوه ماسکه نگهدارى مىکند براى آمادگى انجام فعل، در آنها تغییر به وجود مىآورد تا براى مزاج سالم، آمادگى غذا حاصل شود.
4- قوّه دافعه: فضولات غذا را که شایستگى تغذیه ندارند یا بیشتر از نیاز بدن هستند و یا بدن اصلًا نیازى به آنها ندارد، دفع مىکند مانند بول و…
براى قواى چهارگانه فوق چهار خدمتگزار وجود دارد، یعنى چهار کیفیّت که عبارتند از حرارت، برودت، رطوبت و یبوست. تفصیل هر یک در جاى خود روشن خواهد شد.